• Bekkentherapie Fysio MCG

    BEKKEN FYSIOTHERAPIE

    Fysiotherapie praktijk Fysio MCG Hoogezand en Siddeburen

Indicaties voor bekkenfysiotherapie

• ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
• moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
• verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
• pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
• pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
• begeleiding bij operaties in de onderbuik;
• bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
• begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

bekkentherapie fysiotherapie MCG

Bekkenfysiotherapie bij Fysio MCG

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen. Zo vindt u uw zelfvertrouwen weer terug.
Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een driejarige master opleiding na de basis opleiding heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in bekken, bekkenbodem- en buikklachten. In onze praktijk is Maaike van Trigt werkzaam als geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek. Maaike werkt zowel in Siddeburen als in Hoogezand, maar ook op onze nieuwe locatie in Meerstad.

Plas- en ontlasting problemen

Vaak begint het met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Ook kan het zijn dat u zeer veelvuldig naar het toilet moet op een dag of bij aandrang direct aan moet lopen. Hetzelfde probleem kan ook optreden als u aandrang voelt voor ontlasting, waarbij u niet op tijd het toilet kunt halen. De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het kunnen ophouden van de plas of de ontlasting. De bekkenfysiotherapeut van Fysio MCG kan u helpen weer controle te krijgen over uw plas en ontlasting, zodat sporten en winkelen geen stressvolle bezigheid meer zullen zijn.

Fysiotherapie Hoogezand en Siddeburen | Fysio-MCG - Hoogezand - Siddeburen | Spreekkamer

Pijn in uw buik of bekkengebied

Heeft u pijn bij plassen, ontlasten of vrijen? Pijn in het bekkenbodemgebied of onbegrepen buikpijn, steeds terugkerende lage rugpijn, liesklachten of een combinatie hiervan? Ga bij deze klachten altijd eerst naar de huisarts. Deze onderzoekt of hij een oorzaak kan vinden in een van de organen in het bekkengebied. Zijn de organen in orde, dan kunnen de pijnklachten te maken hebben met gewrichten, spieren, zenuwen of banen in het bekkengebied. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is dan de aangewezen persoon om uw klachten te onderzoeken en eventueel te behandelen.

Verzakking

De bekkenbodem geeft ook steun aan de blaas, de baarmoeder en de endeldarm en houdt de organen op hun plaats. Als de banden van deze organen niet sterk genoeg zijn, kunnen ze in meer of mindere mate naar buiten zakken. Dit heet een verzakking en kan vervelende klachten geven als pijn, een zwaar of onaangenaam drukkend gevoel in de onderbuik of schede. Bekkenfysiotherapie kan u helpen deze klachten te verminderen.

Bekkenpijn in en na de zwangerschap

Pijn in de omgeving van het bekken is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken de verbindingen tussen de bekkenbeenderen (dit is een natuurlijk proces om tijdens de bevalling het kind een vrije doorgang te geven). Als de verbindingen echter te lang voor of na de bevalling erg soepel zijn kan dit lijden tot pijnklachten.
Bekken fysiotherapie is erop gericht om bij deze klachten de stabiliteit rondom het bekken weer te optimaliseren en adviezen te geven hoe u het beste om kunt gaan met de pijnklachten in het dagelijks leven.)

Seksualiteit

Het seksuele gevoel, de seksuele gedachte en de lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen te praten. Voor plezierige seks zijn goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang! Pijn bij het vrijen door te gespannen en pijnlijke bekkenbodemspieren is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem. En ook mannen hebben hun bekkenbodemspieren nodig bij het krijgen van een erectie en bij de zaadlozing. De bekkenfysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het verhelpen van problemen op deze gebieden.